Walnoten in de Dordogne

Walnoten banner

Is het je wel eens opgevallen hoeveel notenbomen er staan in de Dordogne en wat ze er mee doen? Een ding is zeker, walnoten zijn lekker en zeer gezond. Ik zal je vertellen wat men met de walnoten hier doet.

Stukje geschiedenis en de oorsprong
De Dordogne is een van de belangrijkste gebieden van Frankrijk waar men walnoten oogst. Niet voor niets zie je dan ook door de hele Dordogne overal walnotenbomen staan. Maar wat doen ze allemaal met die walnoten zou je denken, nou heel veel kan ik je vertellen.

De walnoot in de Dordogne kent 4 varianten: de Corne, Marbot, Franquette en de Grandjean. Evenals de kastanje heeft de geschiedenis bijgedragen aan de rijke traditie rond deze noot. De walnoot wordt geoogst in de Limousin, Aquitaine, Midi-Pyrénées en de Poitou-Charente. In de Dordogne is meer dan 4000 hectare bebouwd met notenbomen.

Walnoot
Boer walnoot

Notenroute
In de Dordogne is een notenroute die loopt van Salignac naar Beynac, via Domme en waar je alle aspecten van de walnoot kan bewonderen. Van plantje naar boom en van walnoot naar de olie en de notentaart. Als je toch de route doet aarzel dan niet om even te stoppen in Castelnaud-la-Chapelle en bezoek dan het écomusée, helemaal gewijd aan de Walnoot.Oktober is de beste maand om de notenroute te doen omdat dat dan de oogstmaand is.

Wat je zeer zeker te weten komt als je de notenroute doet, niets van de vrucht gaat verloren. In het voorjaar worden de bladeren gebruikt om een extract te maken voor de notenwijn, de groene noten verdwijnen in de notenjam of in de azijn, en van de groene schil wordt eau-de-vie gemaakt.

Notenroute
Walnoten oogst

9 Kilometer noordoost van Sarlat in Sainte-Nathalène staat een molen uit de 16e eeuw en dateert uit een tijd dat iedere bewoner meerdere notenbomen had. Je kan de molen van Jean-Pierre Bordier bezoeken en hij laat je het procedé zien hoe notenolie word gemaakt. De molen verbrijzelt eerst de noten en daarna word dit verhit gedurende 45 minuten. De bruine massa wordt door een pers gehaald waarna de bruine olie tevoorschijn komt. Na een week decanteren is de olie helder en klaar te worden gebruikt bij de salade.

De moderne walnoot 
In Cénac-et-St-Julien staat een hypermodern laboratorium waar Hervé Erard samen met Jacques Louge van de distillerie du Périgord in Sarlat samenwerkt. De heer Hervé Erard is de walnoot kenner in de Dordogne en hij beschouwt de walnoot ook als ideaal middel tegen de cholesterol en hart- en vaatziekten. De meervoudige vetzuren zouden bij regelmatig eten van de walnoot helpen tegen cholesterol en hart- en vaatziekten. Het fosfor in de walnoot zou ook goed zijn voor het geheugen.

Naast de olie van de walnoot is ook een delicatesse de walnoten taart, zwaar op de maag, maar zeker lekker. Ook worden van de walnoten zeep gemaakt en wordt het hout ook gebruikt voor het maken van meubels of betimmeringen.

distillerie du perigord
Pulp notenolie X

Adressen
Écomusée de la noix du Périgord
24250 Castelnaud-la-Chapelle
Tel: 05 53 59 69 63

Moulin de la Tour
24200 Sainte-Nathalène
Tel: 05 53 59 22 0

Huilerie d’Aiguevive
24250 Cénac-et-St-Julien
Tel: 05 53 28 19 85

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.