Truffels in de Dordogne

Truffel banner

De zwarte truffel is een delicatesse in de Dordogne en elk jaar in november komen de kenners naar de truffelmarkt in Sainte-Alvère. Elk jaar in Sainte-Alvère wordt het truffelseizoen geopend.

De geschiedenis van de truffel
Truffels groeien in meer delen van Europa, maar ze smaken overal hetzelfde. De zwarte truffel met andere woorden truffe du Périgord is de truffel die hier in de Périgord verkocht wordt, maar dat wil niet zeggen dat de truffel specifiek uit de Périgord komt, het betreft namelijk een soortaanduiding en geen vermelding van de afkomst. De witte truffel uit Noord-Italië en de witte truffel uit China horen niet tot de zwarte soort truffels. Truffels komen uit meerdere delen van de wereld, maar de truffel uit de Dordogne heeft de afgelopen eeuw wel zijn beroemde reputatie gegeven.

In de jaren 1970-1980 was de truffel in de Dordogne nergens meer te vinden. Omdat op te lossen hebben een aantal truffelliefhebbers zich in 1972 verenigd om de truffel weer terug te laten keren in de Dordogne. De trufficulteurs de St-Pantaly d’Excideuil kwam tot de ontdekking dat het aantal truffels groeit in een omgeving die goed wordt onderhouden, bijvoorbeeld bij akkers en landbouwgronden.

Truffels zoeken
Truffels geschiedenis

Het kweken van de truffel
De ondergrondse paddenstoel zoals de truffel wordt genoemd geeft nog steeds zijn geheimen niet prijs. Het kweken van de truffel is niemand ooit gelukt. Er is enige vooruitgang, maar het stopt bij het kunnen kweken van planten die de truffel bij zich kunnen hebben. Om het zover te kunnen krijgen plaatst men de wortels van een jonge boom in een oplossing van truffels en vocht in een gesteriliseerde omgeving. Deze planten worden verkocht aan truffelkwekers, maar zonder garantie, want al kunnen de planten de truffel bij zich dragen het wil niet zeggen dat er ook echt truffels gaan groeien. Kortom, het zelf kweken van de truffels is zeer moeilijk en wil niet altijd meteen lukken.

De geur en de smaak van de truffels
Truffels hebben een speciale geur en smaak. Een chefkok in een restaurant in Sorges wist mij te vertellen dat een truffel een aangename geur verspreidt. Over de smaak valt te twisten, maar een delicatesse is het zeker. Deze chefkok gebruikt het liefste de Melanotruffel, en variant in de Dordogne, maar het liefst niet de grote liever de wat kleinere truffel.

Truffels zoeken en kweken
Truffels geoogst

Truffelrecepten
De truffel wordt bij veel gerechten tegenwoordig gegeten. In de Dordogne zie je tegenwoordig foie-gras met wat rasp van truffel. Of een truffelsaus. Truffel wordt ook veel gebruikt bij een pastagerecht zeker in Italië waar men ook de zwarte truffel heeft.

Voor wie geïnspireerd is geworden door mijn blog over de truffel heb ik hier een link staan voor een truffelreis naar de Dordogne waar je leert koken met de truffel. Dit is ook te combineren met een vakantie in de Dordogne natuurlijk.

Wil je nog meer te weten komen over de truffel in de Dordogne dan heb ik hieronder leuke adresjes waar je naar toe kunt gaan, dit is ook leuk voor de kinderen.

Écomusée de la truffe – Sorges. 05 53 05 90 11

Jaarmarkt van de truffel: derde zondag in januari in Sorges

Découverte du monde de la truffe te Sorges. Speciale ontdekkingsweekenden van de truffel, meer info: Service Loisirs Accueil Dordogne, tél. : 05 53 35 50 05.

Groupement des trufficulteurs – St-Pantaly-d’Excideuil

In het seizoen (december – februari) truffelmarkt in de markthal van Excideuil op donderdag vanaf half tien.

Truffel en paste
Truffels en foie gras

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.