IMG

Rocamadour

Vandaag 28 augustus 2020 mooi weer niet te warm een mooie dag dus om Rocamadour te bezoeken. Het is een van de belangrijkste bedevaart plaatsen van Frankrijk. Wij zijn vroeg het is net 10 uur. De straten zijn nog rustig en genoeg plek om onze auto te parkeren. In deze blog neem ik je even mee naar dit plaatsje waar je zekers eens geweest moet zijn als je de Dordogne of de lot bezoek.

IMG  rotated
IMG

Ik ben al diverse keren in Rocamadour geweest en in voorgaande jaren was het er drukker dan nu, maar dat heeft natuurlijk te maken met de vreemde tijd waarin we nu leven.

Als je aankomt in Rocamadour parkeer je boven op de rots, want het echte Rocamadour ligt tegen de rots aan gebouwd en hier kom je alleen met een kronkelend pad of via de lift die er een aantal jaren nu is.

Bedevaart
Al heel lang voor de middeleeuwen woonden hier al mensen, en net als op meer plekken in de Dordogne en de Lot zijn hier ook grotten gevonden met sporen uit de prehistorie, zoals rotstekeningen en menselijke resten. Hoe dit dorpje is ontstaan doen vele verhalen de ronde. Men denkt dat hier destijds een kluizenaar vestigde, Amadour. In de twaalfde eeuw gebeurde hier vele wonderen waardoor hier een enorme bedevaart opgang kwam. Maar ook de bedevaartgangers die naar het Spaanse Compostela gingen namen dan hier ook de afslag Rocamadour om de wonderen te zien of mee te maken.

Rocamadour kan je op 2 manieren bereiken, via het pad van de burcht boven op de rots en dan naar beneden, of via de lift of vanuit het dal en dan via de toegangspoort waar je vlak bij de auto kan parkeren.

IMG  rotated
IMG

Hoofdstraat en het zwaard.
Wij parkeren de auto boven op de rots en lopen via de burcht het pad naar beneden.

Via de trap komen we aan op het centrale pleintje waaraan verschillende kapellen liggen. De trap telt tweehonderdzestien treden. Vroeger werden de treden beklommen op de knieën door de pelgrims.

Boven de ingang van de Chapelle Notre-Dame zie je het zwaard in de rotsen steken. Volgens de oude verhalen is dit Durandal, het zwaard van Roeland, die het vanaf de Pyreneeën hier naar toe gooide. Ik raad je zeker aan om elk van de zeven kerken en kapellen te bezoeken want ze zijn echt prachtig en hebben elk een eigen interieur en sfeer. Ik heb er volop van genoten al heb ik deze kapellen al vaker gezien.

We lopen door de hoofdstraat en genieten van de leuke winkeltjes en vele restaurantjes en de mooie huizen met zijn architectuur. Inmiddels is het veel drukker geworden in de hoofdstraat en nemen we ons voor een heerlijke lunch te nemen in een van de restaurantjes.

Rocamadour is niet alleen bekend om zijn bedevaarten en de wonderen die daar zijn gebeurd maar wat te denken van de geitenkaas. De AOC Rocamadour zoals de kaas officieel heet is een kaas gemaakt van de rauwe melk van de geiten die hier in de omgeving van Rocamadour rondlopen. De kaas is romig, en smaakt echt naar geit, al moet ik wel zeggen je moet er van houden.

IMG  rotated
IMG  rotated

Kinderattractie
Er zijn twee attracties die zeker de moeite waard zijn om de bezoeken met de kinderen dat zijn een roofvogelshow en Parc Durandal.

Rocher des Aigles (roofvogelshow)
In dit ecopark met 60 verschillende vogelsoorten en 400 vogels kun je o.a adelaars, gieren, ara’s en nog veel meer bewonderen. Naast het van dicht bij bekijken van de deze fantastische vogels is er ook een show waarbij de vogels hun kunsten vertonen. Naast de show wordt er ook uitleg gegeven over de vogels.

Parc Durandal
Een schitterende show met paarden en ridders en acrobaten. Veel show en humor, enig nadeel is dat het alleen in het Frans is, dat maakt het begrijpen van het verhaal erg lastig. Ik ben er geweest en het is wel een mooie show, ook als je de taal niet machtig bent.

Daarnaast en die is echt lekker wordt er ook een rode wijn gemaakt. De wijn is samengesteld uit 60% Merlot en 40% Malbec. De wijn smaakt heerlijk zacht en komt echt uit de Lot.

Na onze lunch lopen we de trap op en het pad weer omhoog om boven nog wat rond te lopen en gaan dan weer terug naar onze vakantieplek in de Dordogne. Ik hoop dat je nieuwsgierig bent geworden naar de plek en dat je de volgende keer toch eens heen gaat om deze fantastische plek te bezoeken.

Praat mee en deel je ervaringen over Rocamadour en plaats ideeën voor andere bezoekers van deze website.

Roofvogelshow rocamadour
Durandal rocamadour
Rocamadour kaas
Wijn rocamadour scaled

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.