Banner Saint Pierre de Frugie

Saint-Pierre-de-Frugie

In dit bijzondere ecologische dorp kunnen de bewoners overal fruit en groente plukken. Bij binnenkomst valt direct op dat de bijen het er maar druk mee hebben, zoveel bloemen staan hier langs de weg. Dit is wat het dorp zo uniek maakt. Pesticiden zijn er verboden. De milieu-bewuste burgemeester heeft van dit dorp weer een plek gemaakt waar huizenkopers en toeristen op af komen.

Tot zijn pensioen zat de huidige burgemeester van Saint-Pierre-de-Frugie in de autobranche in Périgueux.  Na zijn werkzaamheden werd hij gekozen tot burgemeester van het dorp en ik denk dat iedereen daar heel blij mee mag zijn. Voordat Gilbert Chaubad werd gekozen tot burgemeester van Saint-Pierre-de-Frugie was het dorp nog een klein slaapdorp waar niet veel te beleven viel.  Er stonden veel huizen leeg, veel voormalig bewoners waren inmiddels naar de grote stad getrokken. Gilbert zag dit met lede ogen aan en bedacht een plan om zijn geliefde dorp weer tot leven te wekken. Zijn plannen besprak hij met de  gemeenteraad en men werd direct enthousiast. Na vele vergaderingen werd een plan van aanpak gemaakt. Als eerste werd het erfgoed van de gemeente in kaart gebracht, zoals de oude waterbronnen, de wasplaats, de kerk en de kapel. Deze erfgoederen werden direct opgeknapt en weer hersteld.

Maar de nieuwe burgemeester wilde meer. Eén van zijn wensen was om Saint-Pierre-de-Frugie om te toveren tot een ecologisch dorp. Dat idee werd ingegeven door de grote bijensterfte in het dorp in de jaren ervoor. Om deze bijensterfte aan te pakken ontstond het plan om bijen-vriendelijke perken aan te leggen. Zijn grootste wens was echter om alle pesticiden te verbieden in het dorp.

En deze burgemeester ging nog verder. Hij verbood tevens zout te strooien op gladde wegen in de winter. In plaats daarvan wordt nu met zand gestrooid. Het gras mocht voortaan pas gemaaid worden nadat de bergbloemen waren uitgebloeid. In eerste instantie moesten de oude bewoners daar wel aan wennen. Men was bang dat alles in het dorp overwoekerd zou worden door het gras en de bloemen. Niets bleek echter minder waar en men was dan ook erg tevreden met het beleid van deze nieuwe burgemeester. Pal naast het naambord bij de ingang van het dorp staat nu een groot bijenhotel. Ook zijn er in het dorp moestuinen aangelegd waar de bewoners kunnen experimenteren en leren om groente en fruit te telen. De bewoners van dit dorp mogen dat fruit en die groente overal plukken en meenemen voor eigen gebruik.

Het nieuws van deze veranderingen heeft zich snel verspreid en al snel kwamen de eerste toeristen. Dit heeft de burgemeester doen besluiten negen wandelpaden aan te leggen om het ecotoerisme nog verder op gang te krijgen. Niet helemaal toevallig, want door dit mooie gebied loopt ook de pelgrimsroute van Vézelay naar de Spaanse grens. Wandelaars kunnen tegenwoordig ook overnachten in dit prachtige dorp. In het verleden kwamen er ook wel toeristen en wandelaars, maar die konden nergens terecht. 

De oude bistro en de Épicerie (kruidenierswinkel) zijn inmiddels weer heropend met hulp van de gemeente. Biologische boeren in de gemeente leveren hun producten aan deze bistro en Épicerie. Verder is er een nieuwe bistro, waar Yann Ducatteeuw en zijn vrouw Delphine Tazi onder andere bio-gerechten bereiden en biologische wijn schenken. Maar omdat het Belgen zijn bieden ze ook dikke Belgische frietjes en Belgisch bier.

Voor het nieuwe beleid van deze moderne burgemeester was ook de dorpsschool nog gesloten omdat er te weinig kinderen waren. In de oude school installeerde de burgemeester echter een gîte en in een ander pand werd weer een school geopend. Dat werd geen gewone Franse school maar een montessori school, dit omdat de bewoners de voorkeur hadden voor een andere lesmethode. De school is populair, ouders betalen voor deze school honderdtachtig euro per jaar. De nieuwe school is zelfs zo’n grote aanwinst dat steeds meer mensen besloten in Saint-Pierre-de-Frugie te komen wonen. Inmiddels is het een prachtig bloeiend ecologisch dorp waar veel nieuwsgierige toeristen dagelijks komen kijken.

Ook voor jou is dit dorp zeker de moeite waard om te gaan bezoeken, het is er echt leuk en bovendien is het heel leerzaam voor je kinderen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.