De Dordogne

Voor veel Nederlanders is de Dordogne de meest bekende streek van Frankrijk. In deze streek kun je genieten van het heerlijke eten, de prachtige natuur en vele kastelen, oude dorpjes en steden. Maak een mooie rondrit door de Dordognevallei en verken de dorpjes La Roque-Gageac, Beynac-et-Cazenac en Domme. Maar vergeet ook niet heerlijk te zwemmen in de Dordogne en te genieten van een picknick op een strandje. 

Maar wat zijn nu de mooiste en  leukste bezienswaardigheden van de Dordogne? Ik heb de tien mooiste plekken voor je op een rijtje gezet.

1. Sarlat

Sarlat is de bekendste plaats in de Dordogne. Dat is ook niet zo gek, want Sarlat is een prachtige stad met mooie straatjes, heerlijke restaurants en niet te vergeten de markt op zaterdag. Bezoek hier de Kathedraal Saint-Sacerdos, een schitterend bouwwerk uit de 12e eeuw. En als je toch in Sarlat bent, vergeet dan niet de markthal op het centrale plein te bezoeken. Hier staan kraampjes met de heerlijkste lokale gerechten. Kortom, Sarlat is een plaats waar je zeker naar toe moet als je in de Dordogne bent. In de buurt van Sarlat zijn bovendien twee klimparken die je echt met de kinderen moet bezoeken, er is voor iedere leeftijd een leuk parcours. Lees hier meer over Sarlat.

sarlat artiesen
sarlat kerk
sarlat bij kerk
sarlat straatje

2. Monpazier

Monpazier is een echte bastide met een kaarsrecht stratenplan en een plein in het midden van het dorp. Deze leuke stad is in een relatief korte tijd uit de grond gestampt, en daarom heeft het deze rechte straten. Mooi en opvallend zijn de bogengalerij en de drie poorten die gelukkig goed bewaard zijn gebleven. Monpazier is niet erg groot, dus goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt. Verder heeft Monpazier leuke winkeltjes en leuke restaurantjes voor een lekkere lunch of een heerlijk diner. Lees hier meer over Monpazier.

Monparzie Marche
monpazier bij night
Monpazier Dordogne
plein

3. La Roque-Gageac

La Rogue-Gageac is een bijzonder plaatsje dat door veel toeristen wordt bezocht. Het ligt aan de rivier en de huizen zijn tegen en op de rotsen gebouwd. In dit dorp vind je een exotische tuin, een leuk kerkje en prachtige oude huizen. Verder kun je er een boottocht over de Dordogne maken en zijn er een paar leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Lees hier meer over La Rogue-Gageac. 

La Roque Gageac
boottochten La Roque Gageac
Roque Gageac Frankrijk kade rivier
La Roque Gageac

4. Les Eyzies

Zeg je Dordogne, dan zeg je prehistorie. Overal in deze streek vind je grotten die in het verleden bewoond waren. In veel grotten zijn oude tekeningen te vinden, zo ook in Les Eyzies. Les Eyzies ligt in de vallei van de Vézère en is de hoofdstad van de prehistorie. Hier is de bekendste grot te vinden, hoewel men de echte oude grot heeft nagebouwd, omdat de tekeningen vervagen door bezoekers van de grot. De grotten van Lascaux zijn op de centimeter nauwkeurig nagebouwd en zeker het bezoeken waard. Lees hier meer over Les Eyzies. 

Lascaux
Les Eyzies plein bergwoning
Les Eyzies de Tayac rotswoning
leseyzies plein

5. Grotten

In de Dordogne bevinden zich enkele schitterende grotten, de één nog mooier en indrukwekkender dan de andere. Een grot die je zeker niet mag missen is Gouffre de Proumeyssac. Dit is een grot met waterpartijen, stalagmieten en stalactieten. Ook een schitterende grot – zoals beschreven bij Les Eyzies – is de Gouffre de Lascaux. De oorspronkelijke grot is gesloten, maar men heeft er een replica van gebouwd en deze is werkelijk schitterend. Onderstaande grotten zijn de mooiste van de Dordogne.

Gouffre de Proumeyssac Theater
Gouffre de Proumeyssac
Lascaux
Gouffre de Lascaux
Grotte maxange binnen
Gouffre de Maxange
Grotte de roufficnac
Gouffre de rouffignac

6. Domme

Domme is één van de mooiste stadjes in de Dordogne, zeker vanwege het schitterende uitzicht over de rivier de Dordogne. In Domme vind je tevens een grot. De ingang van deze grot ligt in het centrum van het dorp en de grot is zeker een bezoekje waard. Verder is er een mooi kerkje te bezoeken en zijn er leuke winkeltjes. Loop gewoon eens lekker door dit dorp en drink een drankje op het pleintje. Dat is pas genieten op z’n Frans!

Domme poort
Domme straat uitzicht
Domme uitzicht
Domme uitzicht huis

7. Kastelen

Wie Dordogne zegt, zegt ook kastelen. Niet voor niets noemt iedereen deze streek “de streek met 1000 kastelen”. Rijd je door het landschap van de Dordogne, dan zie je op bijna iedere hoek wel een kasteel of een oud huis, zo groot als een kasteel. Eén van de mooiste en indrukwekkendste kastelen is toch wel Castelnaud, in Castelnaud-la-Chapelle. Dit kasteel heeft een grote wapenuitrusting en veel ander wapentuig uit vroegere tijden, erg leuk voor kinderen. Een ander mooi kasteel is Beynac, in Beynac-et-Cazenac.

castelnaud rotsen
Kasteel Castelnaud
Beynac op  rotsjpg
Kasteel Beynac
Monbazillac
Kasteel Monbazillac
Puymartin tuin
Kasteel Puymartin

8. Bergerac

De stad Bergerac staat bekend om en is zelfs beroemd om zijn Cyrano en om de wijn van kasteel Monbazillac. Bergerac heeft haar bestaan te danken aan het transport van wijn naar de rest van Europa. In vroegere tijden was Bergerac een belangrijke doorvoerhaven van wijnen uit de streek. Bergerac is een fijne stad om te vertoeven, er zijn leuke straatjes met veel gezellige winkeltjes. De kerk van Saint Jacques is zeker het bezichtigen waard, evenals het kasteel van Monbazillac.

Bergerac plein cyrano
Bergerac rivier
Bergerac boten
cyrano de bergerac

9. Brantôme

In het noorden van de Dordogne, in de bocht de Dronn, vind je het schitterende stadje Brantôme. Het centrum van deze leuke plaats is omringd door water, daarom noemt men het stadje ook wel het Venetië in de Périgord. Waar je niet omheen kunt, is het klooster aan de rand van het stadje, dat tegen de kliffen is aangebouwd, tegen een schitterende groene helling in de bocht van de rivier. Verder zijn de straatjes mooi en erg gezellig, met leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes.

Brantome  vanuit  de lucht
Brantome rivier
Dordogne Brantome
Abbaye brantome

10. Belvès

Het schitterende dorpje Belvès ligt In het hart van de Dordogne. Een deel van dit dorp is ommuurd. Belvès staat bekend om haar zeven klokkentorens, de klokken zijn dan ook in de verre omtrek te horen. Belvès ligt wat hoger dan de rest van de Dordogne, en daarom is het dorp ook goed te zien als je van de D710 aan komt rijden. Vanuit Belvès heb je een schitterend uitzicht over het glooiende landschap. Belvès is niet zo groot, dus met een groot half uur ben je wel door het dorp heen. Er zijn een paar kleine winkeltjes en er is een gezellig café.

Belves
Belvès hoofdstraat
Halle de belvès
Belves Eglise