De Franse verkeersregels

De verkeersregels in Frankrijk zijn niet zoveel anders dan die in Nederland, al zijn er wel een aantal verschillen. De bestaande en nieuwe Franse verkeersregels vind je op deze pagina.

De maximum snelheden in Frankrijk

  • Autosnelwegen: 130 km/u
  • Autowegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken: 110 km/u
  • Bij de bebouwde kom: 80 km/u met ingang van 1 juli 2018
  • Bebouwde kom: 50 km/u

Bij slechte weersomstandigheden op de snelweg wordt de snelheid verlaagd naar 110 km/u. Voor auto’s met caravans en voor vrachtauto’s gelden andere regels.

Nieuwe snelheden op de secundaire wegen

Op alle buitenwegen in Frankrijk gelden sinds 1 juli 2018 nieuwe snelheidslimieten van 80 km/u in plaats van 90 km/u. De reden is dat de Franse overheid het dodental op dit soort wegen wil verlagen.

De snelheidsverlaging is van toepassing op alle Routes Nationales en de Routes Départementales. Dit zijn wegen zonder een middenberm.

Snelheidsovertredingen in Frankrijk

In Frankrijk word je bekeurd bij een snelheidsoverschrijding vanaf 1 km/u. Dit is echter na correctie. De correctie is 5 km/u bij een maximum snelheid tot 100 km/u. Bij een maximum snelheid boven 100 km/u is dat 5% van de gemeten snelheid. De boetes worden als volgt berekend: 

Wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h
Bij een snelheidsovertreding van 1 km/u tot 20 km/u is de boete bij betaling binnen 46 dagen € 90,-. Dit is een verlaagde boete. Betaal je binnen een periode van 47 tot 76 dagen, dan is de boete voor deze overtreding € 135,-. Dit is de forfaitaire boete, de officiële sanctie. Heb je na 76 dagen nog steeds niet betaald, dan wordt de boete € 375,-. Dit is de verhoogde boete.

Wegen met een maximumsnelheid vanaf 50 km/h
Bij een snelheidsovertreding van 1  tot 20 km/u is de boete bij betaling binnen 46 dagen € 45,-. Dit is een verlaagde boete. Betaal je binnen de periode van 47 tot 76 dagen, dan is de boete voor deze overtreding € 68,-. Dit is de forfaitaire boete, de officiële sanctie.
Heb je na 76 dagen nog steeds niet betaald, dan wordt de boete € 180,-. Dit is de verhoogde boete.

Sinds een aantal jaren worden buitenlandse bekeuringen ook naar Nederland gestuurd, dus pas op met je snelheid in Frankrijk.

Verplicht mee in de auto

Als je met de auto naar Frankrijk rijdt ben je verplicht enkele items mee te nemen in de auto.

Gevarendriehoek

Het is verplicht om in de auto een gevarendriehoek mee te nemen. Het gebruiken van de gevarendriehoek is alleen verplicht als het geen gevaar oplevert bij het plaatsen. Zoek je een goedkope gevarendriehoek voor je auto klik dan hier om er een aan te schaffen.

Veiligheidshesje

Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is namelijk verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of bij een ongeval. Het veiligheidshesje moet goed bereikbaar zijn, dus bij voorkeur niet in de kofferbak. Het veiligheidshesje moet voldoen aan een Europese norm EN471 (fluorescerend geel). Voor een veiligheidsvestje dat aan alle normen voldoet, klik dan hier en bestel meteen voor je volgende vakantie naar de Dordogne.

Alcoholtest

Tevens ben je verplicht een alcoholtest in je voertuig mee te nemen, ook buitenlandse voertuigen. In Frankrijk geldt een alcohol promille van 0,5, wat ongeveer neerkomt op 0,25 milligram alcohol per liter alcohol.

Niet verplicht, wel geadviseerd

Een verbanddoos en een brandblusser.

Ik adviseer zeker om bovenstaande artikelen in de auto te hebben, de kosten zijn het niet en als er iets gebeurd heb je het wel in de auto. IK heb voor je een mooie verbanddoos uitgezocht, klik hier om deze te bestellen.