Cabécou, Franse geitenkaas

Cabecou banner

Frankrijk is de grootste producent van geitenkaas in de wereld. Vooral in het zuiden van Frankrijk wordt de geitenkaas geproduceerd. 110.000 Ton geitenkaas is er in 2011 geproduceerd en dat zal anno nu wel veel meer zijn denk ik omdat geitenkaas zeer populair is op dit moment.

Omdat er weinig geschikte grasland is in het zuiden van Frankrijk voor koeien kwam men erachter dat geiten er wel goed gedijen daarom, komt al het geitenkaas dan ook uit het zuiden van Frankrijk komt. Geitenmelk is niet lang houdbaar dus de geitenboeren moet ook snel de melk verwerken om de kaas te produceren.

Historie
Geitenkaas is de oudste kaas ter wereld, sinds 10.000 jaar voor Chr. werden geiten al als huisdier gehouden. In die tijd werd de geitenkaas gezien als een gezond voedsel met veel energiegevende eigenschappen. Al snel verspreide de productie zich over heel Europa en werd daardoor nog populairder. Ook werd de geitenkaas verwerkt tot gebak dat de soldaten het mee konden nemen als maaltijd op het slagveld. Omdat het klimaat ten zuiden van de Loire zeer gunstig was voor de productie van geitenkaas gingen weel geitenboeren zich daar dan ook vestigen. Een traditie die ook in die tijd is ontstaan is het geven van melk aan pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. In de middeleeuwen is geitenkaas zelfs als ruilmiddel gebruikt. In de 1900 eeuw toen de bevolking zeer snel toenam werden geitenkazen ook op de markt verkocht. Aan het einde van de 19 eeuw toen de productie van de geitenkaas spectaculair toenam zijn de boeren zich ook gaan verenigen in coöperaties om een betere kwaliteit te bewerkstelligen en een hogere prijs en productie. Ook ging men de melk pasteuriseren om de kazen langer houdbaar te maken. Toch wordt veel geitenkaas weer op de oude traditionele manier gefabriceerd.

Geitenkaas
geitenkaas

Soorten geitenkaas
Frankrijk een van de belangrijkste kaaslanden van de wereld kent vele soorten geitenkazen (fromage de chèvre). Er zijn veel soorten geitenkazen, ze verschillen vormen maar ook verschillende smaken en op diverse wijzen bereid. Er zijn gerijpte kazen, ongerijpt, geperst en niet geperst, zonder en met korst, kortom genoeg keus. Er zijn 14 geitenkazen die een AOC-keurmerk hebben.

De Cabécou
Deze geitenkaas komt uit de Périgord, Quercy en Rouergue in de regio Midi-Pyreneeën. Cabécou betekent een kleine geit in het Occitaans. Dit is een klein kaasje waardoor het ook zeer snel rijp is dus snel gegeten kan worden. De tijd dat dit kaasje rijpt is ongeveer 10 tot 30 dagen. Na 10 dagen is de kaas mild van smaak en na 30 dagen is de kaas scherp en droog. De Cabécou die uit Rocamadour komt heeft sinds 1996 een AOP-keurmerk. Er wordt ook van de Cabécou een Picadou gemaakt, dit is een Cabécou die wordt ingewikkeld in een walnotenblad of plataanblad. Daarna wordt de kaas bespoten met een marc van pruimen en geconserveerd in een luchtdichte container. Het aroma van de bladeren dringt door de kaas en geeft een specifieke smaak aan de kaas.

Vers dagkaasje
La Ferme Chapelle
Meerkaasje
La Ferme Chapelle

De Rocamadour geitenkaas
Deze kaas komt uit de streek de Lot en rondom het stadje Rocamadour. Dit kaasje wordt gemaakt van de melk van de geiten die worden gehouden op de Causses du Quercy. Dit gebied wordt gekenmerkt door een arme droge grond waar maar 10 geiten per hectare kunnen grazen. Al in de 15de eeuw werden hier al geitenkazen geproduceerd. Omdat Rocamadour op de route ligt naar Santiago de Compostella werden deze kaasjes zeer populair. Deze kaasjes hebben een dunne korst en zijn zeer romig van binnen.

Wil je een Rocamadour geitenkaasje proeven en zien hoe deze gemaakt worden ga dan naar de onderstaande geitenkaasboerderij en laat je verrassen ook leuk en leerzaam voor de kinderen.

De winkel is elke dag open van: 8:00 tot 12:00
Juli-augustus van: 13:30 tot 16:00

La Ferme Chapelle
Chapelle 46200 St. Sozy
Telefoon: +33 5 65 27 17 92
E-mail: info@lafermechapelle.fr
Website: www.lafermechapelle.fr

Kaasmaschine
La Ferme Chapelle
Kaasmakerij
La Ferme Chapelle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.