Bordeaux en Toulouse

Als je 3 weken in de Dordogne verblijft heb in principe meer dan genoeg om te doen en te zien – maar redelijk dicht bij de Dordogne is nog veel meer te ontdekken. In deze blog beschrijf ik een aantal mooie plaatsen en bezienswaardigheden die meestal slechts op een paar uur rijden van de Dordogne liggen.

Bordeaux:
Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en ligt ten westen van de Dordogne. Bordeaux is de hoofdstad van het departement Gironde. Bordeaux is een prachtige stad, en er is veel te zien en te doen. De stad ligt aan de rivier de Garonne en is al eeuwenlang een belangrijke haven- en handelsstad. 

Als je van 18e-eeuwse bouwwerken houdt, is dit zeker een stad die je moet bezoeken. Vergeet ook zeker niet dat de regio bekend staat om zijn wijn. De lekkerste wijnen komen namelijk uit de streek rondom Bordeaux. Genieten op een terrasje met een heerlijke wijn uit de streek, wat wil je nog meer?


Maar wat is er allemaal te doen in Bordeaux en de omgeving?

1. Het historische centrum
Het historische centrum van Bordeaux is gelegen in de bocht aan de westzijde van de Garonne. Vanaf 2007 is het centrum van de stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO met de naam ‘Port de la Lune’. De naam is gekozen naar aanleiding van de ronding van de Garonne waar het centrum aan ligt.

Het centrum omvat 5000 huizen uit de 18e eeuw, waarvan er 362 op de UNESCO werelderfgoed lijst staan. Bordeaux is het tweede grootste steden complex na Parijs dat op de werelderfgoedlijst staat. In de jaren 1980 tot en met 1990 zijn veel oude gebouwen opgeknapt. De gebouwen kregen weer hun originele goudgele kleur terug en fleuren het straatbeeld weer helemaal op.


2. Place des Quinconces
Place des Quinconces is het grootste plein van Frankrijk en zelf het grootste plein van Europa. Het plein is 25 hectare groot en is opgericht in 1820 op de originele locatie van het voormalige Chateau Trompette die een aantal jaar daarvoor werd verwijderd. Langs het plein zijn verschillende standbeelden te vinden van Montesquieu en Montaigne. Aan de westkant van het plein staat het monument aux Girondes, ter nagedachtenis van de Franse Revolutie. Kortom, zeker een bezoekje waard.


3. Cathédrale Saint-André de Bordeaux
In 814 stond er al een kerk op de plaats waar nu het Saint-Andre Kathedraal staat. Het complex dat in 814 op die plek stond is waarschijnlijk verwoest in 848 door de Vikingen. Hierna is er een nieuwe kerk gebouwd – de huidige kerk dus. Een schitterende  kerk die je zeker eens moet bezoeken.


4. Grand Théâtre
Dit theater wordt gezien als een van de mooist 18e-eeuwse bouwwerken van Europa. Het is een zeer imposant neoclassicistisch gebouw dat tussen 1773 en 1780 werd gebouwd. De gouverneur van Guyenne, Louis Armand Duplessis, was de opdrachtgever van dit bouwwerk. Dit gebouw moest een tempel van licht worden in het centrum van Bordeaux.

De façade van dit gebouw heeft 12 beelden van 9 Muzes en 3 Romeinse godinnen 

Juno, Minerva en Venus. In 1991 is het interieur gerenoveerd en sindsdien gekleurd in blauw en goud. In dit theater is het Opéra National de Bordeaux en het Ballet National de Bordeaux gehuisvest.


5. Basilique de Saint-Michel en Flêche Saint-Michel
De basilique ligt onderaan de bocht van de Garonne. De basilique werd tussen de 14de en 16de eeuw gebouwd. De klokkentoren is 114 meter hoog en is daarmee de op een na hoogste stenen toren van Frankrijk.

De originele toren, daterend uit de 15de eeuw, is opnieuw herbouwd in de 19de eeuw vanwege bliksem beschadigingen en aardbevingen. Tijdens het herbouwen van de toren is er een Gallo-Romeinse begraafplaats gevonden onder de toren. In de graven zijn tevens gemummificeerde lichamen gevonden. Tegenwoordig liggen de lichamen op het Cimetière de la Charteuse.

Er is in Bordeaux nog veel meer te zien dan wat ik hier heb opgeschreven. Bij de lokale VVV vind je nog meer informatie over Bordeaux en wat je nog meer kunt bekijken.


Toulouse
Gemeten vanaf Sarlat in de Dordogne is het ongeveer 2 uur rijden via de A20 naar Toulouse. Toulouse ligt in de regio Occitanië. Toulouse behoort met ongeveer 450.000 inwoners tot één van de grootste steden van Frankrijk. Vanuit de Dordogne is het best te doen in een dag of eventueel met een overnachting. Toulouse is zeker de moeite waard om de bezoeken. Toulouse is een echte studentenstad met leuke hippe barretjes en eettentjes.

Wat is er te zien en te beleven in Toulouse? Mijn top 5

1. Stadswandeling
Begin met een heerlijke kop koffie op het centrale plein in Toulouse, Place de Capitol. Dit plein ligt aan de rand van de Vieux Quartier, een schitterend plein met leuke terrasjes en het 18de-eeuwse Hotel de Ville. Na de koffie loop je richting de kades van de rivier de Garonne met zicht op de grootste romaanse kerk van Europa, de Basilique Saint-Sernin (Unesco), en niet te vergeten het 13de-eeuwse Couvent des Jacobins. Kijk vooral als je binnen gaat naar de sierlijke kloostergangen en de gewelfde plafonds. 


2. Historische monumenten
Toulouse heeft een rijke geschiedenis, dus aan goed bewaarde historische gebouwen is hier absoluut geen gebrek. Toulouse beschikt over verschillende kloosters en kerken. Een van de bekendste gebouwen is de Saint-Serninbasiliek, een van de grootste Romaanse kerken van Europa. Of het Dominicanenklooster Le Couvent des Jacobis uit de 13de eeuw, en het elegante herenhuis Hotel d’Assezet uit de 16de eeuw. Kortom, genoeg te zien.


3. Musées des Augustins
Houd je van schone kunsten? Dan moet je zeker dit museum bezoeken. Dit museum staat vol met beeldhouwwerken en schilderwerken uit de middeleeuwse tijd tot aan de 20e eeuw. De schilderijen komen uit heel Frankrijk. Het museum is gevestigd in een middeleeuws klooster midden in de stad.


4. Luchtvaartmuseum Aeroscopia
Toulouse is natuurlijk het centrum van de Airbusfabrieken, dus dan moet je natuurlijk een luchtvaartmuseum hebben. Dit museum is gelegen naast het vliegveld Blagnac en vlak bij de Airbusfabriek. Dit museum heeft een grote collectie militaire en commerciële vliegtuigen. Het museum heeft ook gedeelte waar je alles kunt zien over de ruimtevaart.


5. De overdekte markt Marcé Victor Hugo
Het kloppende hart van de eetcultuur vind je in de overdekte markt van Victor Hugo. Hier vind je de lekkerste streekproducten zoals verse vis, schelp- en schaaldieren en nog veel meer lekkers. Op de eerste verdieping kun je heerlijk eten in de restaurantjes die er zijn.